Pięknie nakryty stół na pewno zrobi wrażenie na gościach podczas obiadu weselnego. Ale warto wiedzę na temat tego, jak nakrywać do stołu zapamiętać i wdrażać także podczas uroczystych spotkań towarzyskich.

Jak nakryć do stołu na nieformalne przyjęcie?

Podczas mniej zobowiązujących spotkań towarzyskich na stole powinien się znaleźć talerz do dania, które będzie serwowane (oraz talerz do zupy i przystawek, jeśli są w menun1).

Sztućce zawsze układa się tak, aby te na zewnątrz były do potraw podawanych jako pierwsze. Po lewej stronie widelce, a po prawej noże i łyżki. Sztućce do deserów powinny leżeć na górze talerza, lub być podane po obiedzie, gdy nadchodzi czas deseru.

Niezależnie od rangi imprezy warto zadbać o to, aby sztućce były ładnie wypolerowane, pochodziły z jednego kompletu i były równo ułożone (ok. 3 cm od brzegu stołu). Powinno się też zachować regularne odstępy między sztućcami oraz talerzem.

Jak nakryć do stołu na formalne przyjęcie?n2

 Podczas formalnych uroczystości obowiązują te same zasady – nieco jednak rozszerzone. Jeśli do posiłku podawane będzie pieczywo, po lewej stronie talerza powinien się znaleźć talerzyk i nóż do pieczywa. Łyżeczka do ciasta zwrócona jest główką w lewą stronę, a widelczyk w prawą.

Kawę i herbatę zwyczajowo podaje się do deserów, ale jeśli filiżanka stoi na stole od początku posiłku, powinna stać po prawej stronie. Łyżeczka do kawy spoczywa zawsze na spodku obok filiżanki – niezależnie od tego, czy jest ona pełna, czy pusta.

Sztućce powinny bezwzględnie i zawsze spoczywać na talerzu – nie powinno się ich odkładać na obrus, a nawet opierać o brzeg talerza.

Kilka ciekawostek – savoir vivre przy stole

  • Gotowane ziemniaki je się tylko widelcem, podobnie jak potrawy z mięsa mielonego.

  • Jeśli do zup lub dania podawane jest pieczywo, powinno się odłamywać jego kęsy, a nie odgryzać.stol_bozonarodzeniowy_

  • Podczas eleganckich przyjęć drób należy jeść nożem i widelcem – pomaganie sobie rękoma jest zarezerwowane na mniej oficjalne imprezy.

  • Kawior nakłada się na talerzyk łyżeczką, a na ryby widelcem.

  • Drób powinno się jeść nożem i widelcem, ale w ekstremalnych sytuacjach można sobie pomóc rękoma.

  • Jeśli przerywamy jedzenie zupy, ale chcemy do niej wrócić, łyżka powinna zostać w talerzu lub filiżance, w której została nam podana zupa.